SNB onderzoekt samen met afvalverwerker HVC verschillende technieken voor het terugwinnen van fosfaat uit slibas. Tijdens een werklunch over circulariteit op de Zweedse ambassade in Den Haag, begin februari, werd een nieuwe Zweedse fosfaatterugwintechniek gepresenteerd.
Bedrijven en milieudeskundigen
Voor de bijeenkomst had de Zweedse ambassadeur Annika Markovic diverse bij de fosfaatproblematiek betrokken partijen uitgenodigd. Naast SNB waren dat onder andere afvalverwerker HVC, kunstmestproducent ICL, het Zweedse bedrijf Ragn Sells en milieudeskundigen Ad Lansink en Wouter van Dieren.
Fosfaat wordt steeds schaarser
Tijdens de werklunch werden onder meer de inspanningen besproken die Nederland en Zweden leveren op het gebied van circulaire economie. In het bijzonder werd ingegaan op de terugwintechniek die Ragn Sells via haar dochter Easymining biedt om in Nederland fosfaat terug te winnen uit slibas. Wereldwijd wordt fosfaat, van belang voor de voedselproductie, steeds schaarser. Het terugwinnen van fosfaat uit slibas sluit de fosfaatketen en draagt daarmee bij aan circulariteit.
Urgentie neemt internationaal toe
Namens SNB was directeur Silvester Bombeeck aanwezig tijdens de werklunch op de Zweedse ambassade. “De urgentie om fosfaat terug te winnen neemt nationaal en internationaal duidelijk toe. Dat bewijst deze bijeenkomst en bijvoorbeeld het gegeven dat de Duitse overheid fosfaatterugwinning uit rioolslib binnenkort verplicht stelt”, aldus Bombeeck.
Fosfaatketen sluiten
Ragn Sells biedt volgens hem een interessante techniek voor fosfaatterugwinning aan die SNB en HVC momenteel dan ook op haalbaarheid toetsen voor toepassing in Nederland. “We kijken naar verschillende technieken met het doel om nog dit jaar een definitieve keuze te maken. Zodat we via onze slibverwerking met een terugwintechniek de fosfaatketen voor onze aandeelhoudende waterschappen kunnen sluiten.”