In nog geen vier weken tijd geeft het hagelnieuwe zonnepanelenpark op het bedrijfsterrein van SNB meteen al een mooi visitekaartje af. Sinds de oplevering ervan, op 24 juli leveren de ruim 7.650 panelen maximaal 2,4 megaWatt aan elektriciteit op. Ze zijn nieuw en het is zomer, dat zijn optimale omstandigheden.
Het zonnepanelenpark zal een substantiële en structurele bijdrage aan de eigen elektriciteitsproductie en dus besparing op gaan leveren. Verwacht wordt dat het op jaarbasis om 2,2 miljoen kWh gaat. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo’n 650 huishoudens. Het is ook ongeveer de totale hoeveelheid (2,5 miljoen kWh) die SNB in 2017 aan elektriciteit inkocht. Een fijne kers op de taart dus, die het wellicht mogelijk maakt dat we voortaan meer elektriciteit produceren dan dat we verbruiken.
Zonder zonnepanelen draait de slibverwerkingsinstallatie al nagenoeg elektriciteitneutraal. Dat is met name te danken aan de plaatsing van turbines in de periode 2014-2016. Ter illustratie: we kochten in 2014 nog ruim 25 miljoen kWh stroom in. In 2015 was dat nog maar een kwart daarvan en 2017 nog slechts 10% van de hoeveelheid in 2014. De elektriciteitsproductie en de besparing fluctueren wel enigszins. Zo bleef de productie van stroom in 2018 iets achter bij de prognose door onderhoud en storingen aan de turbines.
Nu de zonnepanelen doen wat ze moeten doen, zonlicht omzetten in stroom, mogen we verwachten dat de slibeindverwerking energieneutraal verloopt. Niet alleen door de zonnepanelen, ook een verwachte reductie van het gasverbruik en een efficiëntere inzet van de stoomturbines helpen daarbij. Naar de zonnepanelen hebben we als het goed is weinig omkijken. Misschien dat we ze twee in plaats van de geadviseerd één keer per jaar moeten ontdoen van de poep van rondcirkelende meeuwen. Dat gaan we zien. En wie weet moet de tuinman een tandje bijzetten om het zonnepanelenpark onkruidvrij te houden. Het gaat toch om een terrein van bijna 15.000 m2.
Erwin Soeters
Technicus SNB
Bekijk dit onderdeel van het duurzaamheidsverslag (pagina 28 en verder) »